onsdag 2 december 2009

Här kommer dagens julrecept!

Hemgjord glögg


Ingredienser
Portioner: ca 1 l

5 dl vatten
2 torkade pomeransskal
2 bitar torkad ingefära
2 bitar hel kanel
15 kryddnejlikor
2 tsk kardemummakärnor


Gör så här
1. Mät upp vatten och alla kryddor i en kastrull.
2. Koka upp och låt koka sakta under lock i ca 30 minuter. Sila av lagen.

GLÖGG MED ALKOHOL:
Blanda lagen med ca 75 cl rött vin och 1 dl socker. Tillsätt ev 1 dl konjak eller annan sprit. Hetta upp, men låt ej koka.




Fruktglögg
En liter färdig glögg (alkoholfri)

1 liter svartvinbärsdryck, till exempel Jokk

En liten bit färsk ingefära

2 msk honung

2 pomeransskal, torkade

5 kryddnejlikor

1 kanelstång

1/2 dl russin

Vatten

Ev 1/2 dl socker

Gör så här:

1. Lägg samtliga ingredienser i en kastrull. Tillsätt lite socker om du vill ha en lite sötare glögg, men tänk på att svartvinbärsdrycken ofta är söt i sig själv.

2. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i 15–20 minuter.

3. Sila av kryddorna, skal och russin. Fruktglöggen serveras som vanlig glögg – het och med russin och mandel.

1 kommentar:

Tonje sa...

Takk for oppskrift, det skal prøves ;)