Hemgjord glögg
Ingredienser
Portioner: ca 1 l
5 dl vatten
2 torkade pomeransskal
2 bitar torkad ingefära
2 bitar hel kanel
15 kryddnejlikor
2 tsk kardemummakärnor
Gör så här
1. Mät upp vatten och alla kryddor i en kastrull.
2. Koka upp och låt koka sakta under lock i ca 30 minuter. Sila av lagen.
GLÖGG MED ALKOHOL:
Blanda lagen med ca 75 cl rött vin och 1 dl socker. Tillsätt ev 1 dl konjak eller annan sprit. Hetta upp, men låt ej koka.
Fruktglögg
En liter färdig glögg (alkoholfri)
1 liter svartvinbärsdryck, till exempel Jokk
En liten bit färsk ingefära
2 msk honung
2 pomeransskal, torkade
5 kryddnejlikor
1 kanelstång
1/2 dl russin
Vatten
Ev 1/2 dl socker
Gör så här:
1. Lägg samtliga ingredienser i en kastrull. Tillsätt lite socker om du vill ha en lite sötare glögg, men tänk på att svartvinbärsdrycken ofta är söt i sig själv.
2. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i 15–20 minuter.
3. Sila av kryddorna, skal och russin. Fruktglöggen serveras som vanlig glögg – het och med russin och mandel.
1 kommentar:
Takk for oppskrift, det skal prøves ;)
Skicka en kommentar