Detta är en perfekt julklapp som man enkelt gör själv. Dekorera gärna med ngt fint band och en fin etikett.
CITRUSMARMELAD
ca 2 kg
900 g apelsiner
300 g citroner
300 g grapefrukt
1 ½ liter vatten
2 kg strösocker
1 msk citronsyra
Gör så här
Tvätta apelsinerna i varmt vatten med en mjuk borste. Skär med en tandad vass kniv apelsinerna i klyftor och sedan klyftorna i tunna skivor. Samla alla kärnor i ett knyte av gasväv. Lägg frukt och kärnknyte i en tjockbottnad rymlig gryta. Häll på vattnet. Koka under lock tills skaldelarna är mjuka, ca 45 min. Lyft av grytan från värmen. Ta bort kärnknytet. Rör ner sockret lite i taget. Rör tills det har löst sig. Ställ grytan på värmen igen och koka kraftigt utan lock tills marmeladen blir lite simmig35-45 min. Rör om då och då. Lyft av grytan från värmen. Skumma bort eventuellt skum. Lös upp citronsyran i lite av den färdigkokta marmeladen och rör sedan ner det i hela satsen marmelad. Ös upp marmeladen i väl rengjorda, varma burkar. Sätt genast på lock. Förvara svalt.
Tips: För att kontrollera att marmeladen är färdigkokt så häll upp 1-2 tsk marmelad på en kyld tallrik. Ställ in den i kylskåpet någon minut. Ta ut tallriken och dra en ränna genom marmeladenmed en sked. Om rännan inte flyter ihop så är marmeladen klar. Flyter den ihop behöver marmeladen koka ytterliggare några minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar